Folosesc Photoshop de cativa ani. Nu stiu sa fac cele mai tari chestii, dar stiu sa fac un layout si sa il pun in HTML.

Am instalat Adobe Photoshop CS4, dar oricare varianta e buna, ca nu folosesc ultimul racnet in materie de tooluri.

Photoshop lucreaza cu layere. Sa zicem ca punem masa. Masa este un layer(strat). Fata de masa va fi layerul de peste. Fiecare farfurie este un alt layer. O farfurie intinsa e un layer care sta sub layerul reprezentat de farfuria de supa. Asa e si in PS. Layere se suprapun, se ascund, se intesecteaza.

A propos de tooluri, cele mai utile sunt:

– selector de layere
– tool de decupare
– zoom
– guma de sters
– text
– brush (pensula)
– color picker – selectam o culoare de pe imaginea curenta
– crop – taie o parte din imaginea curenta, stergand restul
– magic wand – selecteaza anumite zone, cu culoare identica sau aproape de culoarea selectata
– lasou – decupeaza neregulat
– dreptunghi

Toolurile care au o sagetica in coltul din dreapta, jos, au si alte tooluri “surori”. Daca dam click dreapta pe ele, nu se deschide un meniu cu acestea din urma.

Foarte util este toolul de “feliere” – Slice Tool. Practic, taie anumite parti din imagine, generand imagini mai mici si o sa vedem modalitatea de realizare intr-un post viitor.

Mai sunt si toolurile de forme predefinite, pe langa cel de dreptunghi.

Atunci cand dam click pe un tool, in partea de sus a ecranului va aparea un meniu contextual, pentru diverse alte setari.

Facem un document nou: File->New si setam latime si inaltime. Pentru un site, va trebui sa calculam latimea in functie de rezolutia monitorului pentru majoritatea dintre vizitatori. Spre exemplu, daca facem un site pentru matrimoniale, cautam pe www.trafic.ro dupa cuvantul “matrimoniale”. Primul loc e ocupat de siteul anuntul.ro, dar acesta nu e specializat pe matrimoniale, deci primeste vizite si din alte domenii. Urmatorul este matrimoniale.ro, la ale carui detalii ne si uitam.

Coboram in partea stanga, jos, si dam click pe “Rezolutie”, din boxul “Sistem”. Vedem ca majoritatea vizitatorilor necesita minim 1024 px latime, sau rezolutii mai mari. Inseamna ca site-ul nostru va trebui sa intre in 1024 px. De fapt, mai putini. De ce? Mai jos avem prima pagina din google.ro, pentru Mozilla Firefox si pentru Internet Explorer.

Daca ne uitam in partea dreapta, o parte din pixeli sunt “mancati” de bara de scroll. Asadar, vom calcula o latime mai mica de 1024px, pentru a evita aparitia scrollului orizontal. 900 px e o latime suficienta. Vom scrie valoarea de 1100, pentru a avea cate 100 px liberi si in stanga si in dreapta si a lucra mai usor. Inaltime poate fi oricat, pentru ca in web, paginile sunt atat de inalte, cat continut e in ele. Punem 700 px, doar ca sa fie.

Ziceam ca lasam spatii in stanga si in dreapta, deci, dupa ce am facut imaginea de 1100 px, ne ducem cu selectorul de layere pe liniarul din stanga, tinem apasat si tragem. Sub mouse va aparea o bara albastra, pe care o ducem pana la 100 px. Mai tragem o bara pana la 1000px. Barele albastre se numesc guidelines. Intre ele am lasat 900 px, exact cat va fi latimea paginii noastre.

In acest spatiu, punem tot felul de forme. Sa incepem pe pasi:
1. Dam right click pe toolul cu dreptunghiul (rectangle) si alegem Ellipse Tool. Vedem in bara de sus, de unde putem alege si alta forma, alta culoare, etc.
2. Punem mouseul pe foaia alba si tragem pana facem un cerc de dimensiunea dorita.
3. Apasam pe pointer (selectorul de layere). Sus va aparea meniul contextual pentru acesta. Bifam auto-select si selectam layer. Bifam si show transform controls.
4. Dam click pe cercul desenat si apoi ii modificam dimensiunea tragand de una din margini. In meniul contextual trebuie sa apasam pe bifa pentru a pastra dimensiunea noua. Daca nu dorim, vom apasa pe butonul de langa bifa. Daca nu apasam pe nimic, nu vom putea folosi alt tool.

Sa modificam cercul:
1. In partea dreapta a ecranului, ar trebui sa fie lista de layere. Daca nu se vede, apasam F7, pana apare.
2. Cercul nostru se va numi Shape 1. Dam click dreapta pe nume si alegem blending options. Aici incepe distractia.
3. Dam click pe toate itemele din partea stanga si apoi modificam valori in partea dreapta. Pentru ca am deja “preferinte”, voi folosi drop shadow. Aleg unghiul din care bate lumina si dimensiunile pentru umbra. Folosesc apoi bevel and emboss si ma joc cu dimensiunile pana fac un buton dodolit. Dau ok.

Toate proprietatile din blending options sunt spectaculoase si se pot face o gramada de minunatii in PS.

Acum sa trecem la ceva mai serios. Luam poza urmatoare, a unei fete fara machiaj. O deschidem in PS, mergand la meniul File->open.

Evident, o vom machia. Pasii sunt:
1. Ne ducem, in dreapta, la layers. In partea de jos a panelului, sunt mai multe iconite. Apasam pe layer nou/new layer. Acum avem, deasupra, un layer nou, invizibil.
2. Alegem toolul brush si culoarea rosie. Alegem culoarea apasand pe patratelele colorate de la baza listei de tooluri din stanga. Acolo unde sunt buzele, desenam cu culoarea rosie. Daca va e mai usor, folositi zoom, pentru a mari imaginea pana deasupra buzelor.
3. Daca ati depasit conturul, folositi guma.
4. Layerul pe care am desenat buzele rosii se numeste Layer 1. Dam click dreapta pe nume si apoi blending options.
5. In partea stanga a ferestrei, alegem alt blending mode si alta opacitate. Ne jucam cu optiunile pana gasim culoarea potrivita. Ok! Acum e rujata!
6. Facem un layer nou, ca la pasul 1.
7. Alegem brush si culoarea verde (sau oricare alta culoare). Machiem in jurul ochilor si facem blending options pe layer.
8. La fel, cu un layer nou, cu brush negru, putem folosi dermatograf si mascara.
9. Chiar daca nu e ordinea corecta, putem aplica acum un “fond de ten”. Daca vrem ca fondul de ten sa stea sub machiaj, vom da click pe layer si il vom trage sub celelalte.
10. Sa fim fancy, sa punem si un blush! Adica rosu in obraji! Sa vedem ce a iesit!

Inainte                                                                 Dupa

Asta numesc eu machiaj in 5 minute!:))

Tema

1. Incercati toate toolurile din blending options pe un text si pe o forma de stea de serif.
2. Faceti suvite fetei din poza.